Napokon nagrada za brigu i trud! Javlja se socijalni smješak, duže spavanje, počinjete prepoznavati djetetove signale ali moguće su i intenzivne kolike, epizode plakanja i potreba za tješenjem posebno u drugom dijelu dana.

Tjelesni razvoj:

Dojenče prosječno dobiva oko 170 grama tjedno ili oko 700 g mjesečno, opseg glavica naraste za jedan centimetar, a dužina za četiri centimetra pa su dvomjesečnjaci prosječno teški oko pet do pet i pol kilograma, a dugački oko 57 do 58 cm.

Na koži obrva, vlasišta, iza uški vidljive su promjene koje nazivamo tjemenica ili infantilni seboroični dermatitis. Nastaje kao odgovor kože na hormone majke, bezazlena je i prolazna pojava i nije posljedica loše higijene. Njega bademovin uljem i skidanje češljićem za tjemenicu najčešće su dostatni za tretman.

Mentalni razvoj:

Beba se smiješi ljudima oko sebe kada je gledaju ili joj se obraćaju. Počinje se samostalno glasati, raspoznaju se samoglasnici iii.. ili eee…

Pogledom fiksira oči roditelja i prati po vertikali u smjeru gore dolje na udaljenosti od 30 centimetara. Majčin glas ili uzimanje u naručje smiruje dijete i prekida epizode plača.

Motorički razvoj:

Kada ga stavimo na trbuh dijete može podignuti glavu i ramena, a u opuštenom stanju šaka je sve manje stisnuta.

U položaju na leđima zauzima položaj asimetrije (kao mačevaoc), a kod povlačenja za ruke kontrolira glavicu od sredine pokusa.

U vertikalnom položaju, kada ga držimo ispod pazuha, povlači noge u koljenima, a u dodiru s podlogom nakratko se odupre o nju.

Prehrana:

Majka sve bolje prepoznaje potrebe svog djeteta, a to joj pomaže da sve više poveča razmak između dva obroka, danju na dva do dva i pol sata , a noću se može uhvati san po 3 do 5 sati.

Neka dojenčad, posebno ona krupnija , često zadržavaju novorođenački ritam dojenja na svakih sat i pol do dva ali to ne znači da je mlijeka nedostatno. Svako promišljanje o eventualnom uvođenju nadohrane dojenačkim mlijekom traži provjeru prirasta težine i konzultaciju s patronažnom sestrom ili pedijatrom.

S vremenom se dužina podoja sve više skraćuje ali se s dva mjeseca još uvijek preporuča ponuditi djetetu obje dojke s frekvencijom podoja od osam do dvanaest podoja u 24 sata.

Igre s bebom:

  • Preporuča se provoditi vježbe baby fitness dva puta na dan po dvadesetak minuta. Kroz vježbe stimuliramo razvoj živčanog sustava djeteta i doprinosimo psiho-motornom i emocionalnom razvoju djeteta
  • U budnom stanju dijete traži komunikaciju s roditeljem lice u lice, razvija se rani dijalog.Kada mu gledate u oči, pričate ili pjevate ono se osjeća sigurno i sretno. Radite pauzu u dijalogu, čekajte da vam uzvrati gukanjem ali i govorom tijela.
  • Vježbajte motoriku počevši kratkom masažom cijelog tijela, vježbom kukova i stopala. Otvarajte mu šaku i dodirujte dlan, iz leđnog položaja rotirajte ga na bok naizmjenično na jednu ili drugu stranu.
  • U potrbušnom položaju stavite podlaktice pod prsa, jednu nogu skvrčite pod prsa, a drugu samo skvrčite do pola kao da radite pokrete puzanja.

Najčešća pitanja u dobi od dva mjeseca:

  1. Dojenačke kolike, kako ih prepoznati i ublažiti?

Radi se o epizodama bolnog plača i iritabilnosti koje se javljaju češće od tri puta tjedno i traju do tri sata dnevno, praćene su blijedilom ili crvenilom lica, bolnim grimasama , napetim trbuhom i ne prekidaju se stavljanjem dojenčeta na prsa. Intenzitet im kulminira oko šestog tjedna života , pri tom se dijete lijepo razvija i dobro napreduje na težini.

Pravilna tehnika dojenja, podrigivanja, stavljanje na prsa kada dojenče još nije previše uznemireno od gladi, dojenje u ležećem položaju, prevenirati će intenzitet kolika.

Kontakt majčine (očeve) kože s djetetovom, smirena atmosfera, ritmično njihanje, bijeli šum, povijanje bebe, majčina informiranost o prirodi kolika, pristup problemu kao prolaznoj fazi u životu njihovog djeteta a ne kao bolesti smanjiti će stres i olakšati prevladavanje ove faze.

  1. Cijepljenje, koliko su česte reakcije na cjepivo i treba li davati lijek protiv boli i temperature nakon cijepljenja?

Cijepljenje je postupak kojim se učinkovito može spriječiti oboljevanje od zaraznih bolesti u djeteta , trajne posljedice i invaliditet .U nas prva cijepljenja kreću u dobi od dva mjeseca.

U većine cijepljene djece nema reakcije na cjepivo ili je ona vrlo blaga u vidu lagano povišene temperature i boli na mjestu injekcije.

Nakon cijepljenja pratite dijete, pojavu temperature, ponašanje, bljedilo, klonulost ili svako odstupanje od uobičajnog ponašanje. U svakom slučaju zabrinutosti javite se pedijatru. Nakon cijepljenja nije potrebno davati lijekove protiv boli i temperature djetetu unaprijed već samo u slučaju porasta temperature iznad 38,5 st. C.