Ovo je razdoblje sve bolje povezanosti majke i djeteta ali i snažnog straha od odvajanja od nje kao i straha od nepoznatih lica. Upoznajte članove obitelji i prijatelje s karakteristikama ovog perioda i potrebom postepenog i polaganog pristupa djetetu. Steknite naviku javljanja djetetu kada izlazite iz prostorije, tako će ono lakše prebroditi trenutke u kojima mu niste u vidokrugu.

Tjelesni razvoj:

Sa osam mjeseci dijete ima tjedni prirast težine oko 110 grama a mjesečno naraste oko 1,5 centimetar. Dječaci su prosječno teški 9 kilograma i dugački 70 centimetara, a djevojčice 8 kilograma i 68 centimetara.

Mentalni razvoj:

Dojenče intenzivira svoje emocije pa vrišti od sreće, smije se, pokazuje interes i iznenađenje ali i ljutnju, negodovanje i strah.

Oštrina vida i dubinski vid su u potpunosti razvijeni pa dijete može na daljinu prepoznati poznata lica, a u igri sakrivanja može naći djelomično prekrivenu igračku.

Počinje vezati vokale i konsonante u jasne slogove ali bez jasnog značenja, primjer ma-ma, da-da, ba-ba. U dobi od osam mjeseci dojenče ulazi u jezičnu fazu komunikacije (prelaz iz predjezične faze u jezičnu fazu) pa reducira znatan broj glasova te ostaju samo oni iz materinjeg jezika.

Motorički razvoj:

Stabilno sjedi i samostalno se posjeda iz položaja na trbuhu, četveronožnog stava i bočnog položaja. Neki već pužu, dok su drugi u fazi predpuzanja, podižu se na sva četiri ekstremiteta i zibaju, pri tome uče koordinaciju tijela i ruku.

Pri hranjenju prima žlicu a lončić kod pijenja drži s dvije ruke.

Prehrana:

Majčino mlijeko ili dojenačko mlijeko i dalje su zastupljeni najmanje u dva do tri obroka dok na žlicu dojenče može jesti tri obroka.

Preporuča se ne dodavati šećer ili sok u obroke. Učite dijete na vodu, a ne sokove kao osnovno piće . Nudite dijete da samostalno jede prstićima, narežite mekano povrće, voće ili komadiće kruha i budite uz njega dok uživa u prvim samostalnim zalogajima.

Igre s djetetom:

  • Igrajte se igre bacanja i vraćanja igračke, to je igra konstantnosti objekta i kroz nju dijete uči o povratku stvari ali i osoba. Sada već možete primiti dijete za trup i sagnuti ga da ono samo dohvaća bačene predmete. Igra će kraće trajati a njega će više veseliti
  • Glasajte se oponašajući životinje (onomatopejom) ali i oponašajući njegove glasove. Pustite glazbu uz koju će se ritmično njihati
  • Izradite poligon s preprekama koje će prelaziti i na različite načine savladavati
  • Budite uz njega da mu po potrebi asistirate

Najčešća pitanja u dobi od osam mjeseci:

  1. Dijete pokazuje sve manji interes za bočicu. Koliko minimalno adaptiranog mlijeka treba u dobi od 8 mjeseci?

U ovoj dobi djetetu su dovoljne dvije bočice mlijeka sa 180 do 220 ml uz jednu mliječno žitnu kašicu sa žlicom od oko 130 ml mlijeka. Ukoliko tu ubrojimo i jogurt ukupna dnevna preporučena količina mlijeka ili mliječnih proizvoda iznosi dostatnih 500 ml.

  1. Treba li dojenče koje se počelo samostalno podizati uz namještaj obuću?

Preporuča se da dijete kod podizanja ili prohodavanja na nogama ima samo protuklizne čarapice.O prvoj obući za hodanje van kuće treba razmišljati tek kada dijete prohoda što znači samostalno napravi osam koraka u kontinuitetu.