Tjelesni razvoj:

Tijekom četvrtog mjeseca dojenče dobiva tjedno 120 do 150 grama i naraste oko dva centimetra mjesečno. Kako je sve krupnije treba više prostora pa preporučamo igre na podu te što kraći boravak u nosiljkama koje ograničavaju normalnu aktivnost.

Mentalni razvoj:

Bebe sve dulje spavaju noću većinom s jednim buđenjem, dok je danju san kraći. Javlja se i tzv. regresija spavanja, a to znači teže uspavljivanje i češće buđenje.

Smiju se glasno da ih možemo čuti iz daljine, kada čuju majčin glas traže je pogledom, u dijalogu s njom odgovaraju gukanjem.

Protestiraju kada ih iz naručja stavljamo u krevet pa preporučamo da ih stavljate pospane ali budne kao bi razvili sposobnost samoregulacije.

Motorički razvoj:

Dijete postaje stabilno, potpuno kontrolira glavicu, u položaju na leđima podiže glavicu i gura se prema naprijed te počinju prve rotacije do boka.

Hvata igračku u srednjoj liniji i stavlja je u usta, na taj način istražuje okolinu što nazivamo oralno istraživanje. Hvata i svoja koljena, a u potrbušnom položaju leži s ispruženim nogama.

U potrbušnom položaju u stanju je prenijeti ravnotežu na jedan lakat ruke kako bi drugom mogao dohvatiti igračku, a u tom položaju izvodi i pokrete „plivanja“.

Prehrana:

Zbog sve intenzivnije tjelesne aktivnosti, fizičkog i psiho-motornog napretka povećavaju se djetetove energetske potrebe.

Majčino mlijeko i/ili adaptirano mlijeko su i dalje osnovna hrana dojenčeta i u prvih šest mjeseci u potpunosti zadovoljavaju nutritivne potrebe djeteta, a prema preporuci Europskog udruženja za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (ESPGHAN) početak nadohrane ili komplementarne prehrane dojenčadi trebao bi biti najranije nakon 17. tjedna života, a ne kasnije od 26.tjedna života.

Nije bitno kreće li se u nadohranu povrćem, žitaricama ili voćem, BITNO je da se:

  • ne uvodi prije četvrtog mjeseca
  • uvodi postupno jedna po jedna namirnica (ovisi o prehrambenim navikama obitelji)
  • zbog djetetove prirodne sklonosti prema slatkom i slanom preferira se prvo nuditi povrće koje je gorko kako bi se prevenirala pretilost i hipertenzija
  • odgoda uvođenja namirnica većeg alergogenog potencijala (mlijeko, riba, jaje, orašasto voće) nije smanjila pojavnost alergijskih bolesti

Igre s bebom:

  • Upoznajte je s raznim mirisima stavljajući ih bebi pod nos (limun, cimet, vanilija…) i prateći njene grimase i reakcije
  • Radite mjehuriće od baby šampona i puštajte da ih beba promatra i hvata rukama
  • Nabavite prve slikovnice (šuškave, s različitim teksturama pustite da ih dodiruje i čita

Najčešća pitanja u dobi od četiri mjeseca:

  1. Kako prebroditi regresiju spavanja s četiri mjeseca?

Pokušajte uvesti rutinu kod odlaska na spavanje – kupanje ili masaža, priča, isto vrijeme odlaska na spavanje, ista glazba. Budite nježni i dosljedni, pomognite bebi tješilicom ili nekim prelaznim objektom (to može biti vaša spavačica).

  1. Moramo li uvesti nadohranu u dobi od 4,5 mjeseci?

Ne, ukoliko dijete lijepo napreduje, spava i nije previše zainteresirano za žlicu uvođenje prvog krutog obroka možete odgoditi za period između petog i šestog mjeseca. Vrijeme za uvođenje nadohrane ili komplementarne prehrane individualizirati ćemo prema dinamici njegovom razvoju.